Rubikova Kocka

Začetki

Ernõ Rubik je bil profesor iz Budimpešte na Madžarskem in je želel pomagati svojim učencem pri razumevanju tridimenzionalnih problemov. Njegova rešitev? Rubikova kocka! Ernõ ustvari prvi prototip kocke leta 1974.

54 barvnih nalepk na šest straneh so dale uganki svoj ikoničen videz. Ko je Ernõ Rubik načrtoval svojo prvo kocko je potreboval več kot mesec dni, da je uganko tudi rešil. V tistem času ni vedel, da bo njegova “Magična kocka” – oziroma “Buvos Kocka” v madžarščini povzročilo pravo evforijo.

1975

Ernõ Rubik dobi madžarski patent za svojo “Magično kocko”.

1977

“Magična kocka” se proizvaja v majhnih serijah in je postaja vse bolj priljubljena na Madžarskem konec sedemdesetih let. Ernõ Rubik  spozna potencial svojega izuma. Toda na komunističnem Madžarskem v sedemdesetih letih je bil uvoz in izvoz močno nadzorovan.

1979

Magična kocka je bila predstavljena na številnih mednarodnih sejmih igrač, vključno s sejmi v Londonu, Parizu in New Yorku. Septembra 1979 je v Nürnbergu Tom Kremer, prepoznal potencial Magične kocke. Tom Kremerjeva vizija je bila tržiti kocko in jo prodati po celem svetu.

1980

Strast in prepričanje Tom Kremerja v Magično kocko je prepričal Ideal Toy Company, da distribuira Magično kocko” po svojih prodajalnah. Odločili so se za eno pomembno spremembo. Novo ime! Rubikova kocka je postala svetovno znana leta 1980. Novejša Rubikova kocka je bila polovica lažja od prejšnjih modelov. Reševanje je postalo veliko hitrejše.

1981

Prodaja Rubikove kocke leta 1980 se prične skromno, vendar je začne rasti, ko Ideal Toy Company prične zoglaševalsko kampanjo na televiziji.

1981

Rubikova kocka je postane svetovna senzacija in dosega milijone prodaj. V tem času je kocka postala zloglasna zaradi težavnosti pri reševanju. V tem letu 12-letni Patrick Bossert izda knjigo “You Can Cube”, ki se prodaja v več kot 1,5 milijonih izvodov.

1982

Rubik organizira prvo svetovno prvenstvo leta 1982, 5. junija v Budimpešti, Madžarska. Minh tajski (ZDA) je bil zmagovalec z rezultatom 22,95 sekunde.

1983

Rubik prične s prodajo svoje nove uganke, imenovane “Snake”, ki se prodaja v več milijonih enot po vsem svetu.

1987

Rubik prične s prodajo nove uganke, imenovane “Magic”, ki se proda v več kot 14 milijonih enot po vsem svetu.

1990

Ernő Rubik postane predsednik madžarske inženirske akademije

1995

Diamond Cutters International ustvari “Masterpiece Cube” za 15. rojstni dan Rubikove kocke

2005

Rubikova kocka praznuje 25. obletnico v posebni izdaji kocke

2013

Rojena je nova rubikova kocka z hitrejšim mehanizmom in trdimi ter trajnimi ploščicami