Za dostop do vseh funkcij foruma in za boljše sodelovanje, prosimo, da se prijavite oziroma registrirate.
Forum Rubikova kocka Rubikova kocka
Forum o mehanskih ugankah

RSS feed
Slepo reševanje
Pojdi na stran: Nazaj  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Naprej | Prikaži vse

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo foruma » Posebne discipline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nejc1337
Napreden kockar
Napreden kockar

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: četrtek, 29.07.2010 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po 2 dneh sem rešil na slepo. Jeeeej Zelo srečen neverjeten občutek ^^ xD
Nazaj na vrh
entertement
Cube Fighter
Cube Fighter

Klub+ZK Skype Chat SLO-team
PrispevekObjavljeno: četrtek, 12.08.2010 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[shoot to RFU] F F'
[shoot to FUR] R' R
[shoot to UFL] F2 F2
[shoot to FLU] F R' R F'
[shoot to LUF] F' D D' F
[shoot to UBR] R2 R2
[shoot to BRU] R D' D R'
[shoot to RUB] R' F F' R
[shoot to DFR] tega nisem napisal ker je samo Y perm
[shoot to FRD] F' R' R F
[shoot to RDF] R F F' R'
[shoot to DLF] D D'
[shoot to LFD] F' F
[shoot to FDL] F2 R' R F2
[shoot to DBL] D2 D2
[shoot to BLD] D F' F D'
[shoot to LDB] D' R R' D
[shoot to DRB] D' D
[shoot to RBD] R2 F F' R2
[shoot to BDR] R R'

[shoot to UF] J1
[shoot to UL] T1
[shoot to UB] J2
[shoot to FU] l' J2 l
[shoot to LU] (L2 D l') J (l D' L2)
[shoot to BU] l J1 l'
[shoot to FR] d2 L T1 L' d2
[shoot to FL] L' T1 L
[shoot to LF] (d' L): T1 (L' d)
[shoot to LB] (d L'): T1 (L d')
[shoot to BL] L T1 L'
[shoot to BR] d2 L' T1 L d2
[shoot to RB] d L T1 L' d'
[shoot to RF] d' L' T1 L d
[shoot to FD] l' J1 l
[shoot to LD] (D l') J (l D')
[shoot to BD] l J2 l' to je od zadaj
[shoot to RD] D' l' J1 l D
[shoot to DF] l2 J2 l2
[shoot to DL] L2 T1 L2
[shoot to DB] l2 J1 l2
[shoot to DR] S' T1 S

Nazadnje urejal/a entertement: torek, 17.08.2010 17:48 - skupaj popravljeno 3 krat.
Nazaj na vrh
eClimber
Mojster
Mojster

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: četrtek, 12.08.2010 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno se učim BLD, pa me zanima, kako si vi to zapomnite. Tisto z zgodbo se mi zdi predolgo. Obstaja kakšen boljši način?
Nazaj na vrh
terier
Rekorder
Rekorder

PrispevekObjavljeno: petek, 13.08.2010 00:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam mentalno sliko kocke. Ne kompliciram s ciframi, ker to bi bilo še počasneje... Bistveno za slepo reševanje je, da najdeš sistem memorizacije, ki TEBI najbolj odgovarja. Podobno je kot s kockami - enim je všeč CII, drugim FII .. veliko kock je "najboljših", ampak ti boš kockal s to, ki je tebi najboljša Mežik
Nazaj na vrh
nejc1337
Napreden kockar
Napreden kockar

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsa čast terier, da si kocko zapomniš kar tako.
Jaz imam za vsak rob/kot eno številko. Npr: UR - 1, UF - 2 itd.
Za vsakega pa imam še A/B oz. za kote A/B/C, kar predstavlja, kako je obrnjen.
Potem pa si pri memorizaciji zapomnim zaporedje teh številk in črk.
Nazaj na vrh
bosko
Hitrostni kockar
Hitrostni kockar

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nejc. s katero metodo pa sestavljas?
Nazaj na vrh
Xp
Hitrostni kockar
Hitrostni kockar

Klub-RK
PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz sem enkrat probal, pa očitno nimam niti približno dovolj dobrega spomina za to. Uporabljal pa sem isto metodo kot nejc. Mogoče se bom še kdaj spravil učit to metodo Srečen
Nazaj na vrh
entertement
Cube Fighter
Cube Fighter

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[shoot to LU] x' R2 U' R' U x R' F' U' F R U R' U'
[shoot to LD] L2 T2 L2
Vprašanje za Nejca ter Terierja? setup move za ta dva primera za T1 ker sedaj moram uporabljat T2 in se velikokrat zmotim!
Nazaj na vrh
terier
Rekorder
Rekorder

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 15:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@enter think stickers, not cubies Mežik
1. primer jaz delam takole:
(L2 D l') J (l D' L2)
2. primer
(D l') J (l D')

@nejc, jaz sem tudi hotel tak sistem uporabljati, pa me je prej minilo, ker to moraš pa res v nedogled ponavljati, da ti čisto v podzavest pridejo črke in številke. Ko vidiš pozicijo moraš ko iz topa izstrelit kombinacijo, drugače ti še ne gre dobro... upam da se ti bo dalo natrenirat Zelo srečen

Nazadnje urejal/a terier: torek, 17.08.2010 17:56
Nazaj na vrh
nejc1337
Napreden kockar
Napreden kockar

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@bosko Sestavljam po metodi, ki jo ima na YouTube-u badmephisto.
@enter Jaz ta dva delam enako kot terier, ker je najhitreje in tudi najlažje se mi zdi.
@terier Ja, bom probal Zelo srečen Ampak, lahko bolj podrobno razložiš, kako si ti zapomniš? =)
Nazaj na vrh
entertement
Cube Fighter
Cube Fighter

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 17:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekaj si pozabil Zelo srečen
(L2 D l') J (l D' L2)
2. primer
(D l') J (l D')
terier:
se zgodi, bom popravil. o pa prvič uporabljam mod Srečen
Nazaj na vrh
terier
Rekorder
Rekorder

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponavadi si zapomnim po "vzorcih" (pusti zdaj izjeme, če so kakšne kockice flipnene, tisto si zapomnim posebej). Najboljše, da kar en example solve naredim in vse razložim step-by-step:

Scramble
L2 R' D L' D' U2 F' L U F2 R F' R U2 R' D B2 R2 D U2 L' R' B' F2 D B2 R D U' R

(Svojo kocko miksam z U=bela in F=zelena, BLD pa rešujem z U=bela in F=oranžna)

Memorizacija robov:
Ko počasi gledam po kocki vidim, da sta DL in BL na istem zunanjem obroču L. Naslednja FR je pa na nasprotni strani in na nasprotnem obroču.
Zdaj sem si zapomnil 3 kockice, ki tvorijo lep vzorec, ki si ga ni težko zapomniti.
Potem si lahko zraven te skupine zapomnim še LF, ki je na istem mestu kot FR, če bi kocko obrnil za y'. Zraven teh dveh spada še FD, ki je spet v nekakšni povezavi s FR.
Te kockice tvorijo nov vzorec, ki si ga enostavni zapomnim.
Ni pomembno, če FR nastopa v obeh trenutnih vzorcih, važno je, da lahko vsako kockico posebej umestim v celoto in tako hitro prikličem v spomin njeno pozicijo.
Na vrsti sta DR in UL, ki sta si nasprotni. Ti dve kockici si zapomnim posebej.
Ostane le še BR, ki je zadnja v tem ciklu. Navadno bi zdaj hitro pogledal po kocki, če je kakšna kockica flipnjena, toda tokrat mi ni treba, saj sem opazil, da je zadnja kockica v prvem ciklu BR, kar pomeni, da bo kockica na koncu cikla flipnjena. To mi pove, da je na kocki nedvomno še vsaj en cikel, pa naj bo to celoten cikel, ali pa samo flipnjena kockica.
Hitro pogledam po kocki in opazim še kockici na pozicijah UB in DB. Lahko jih rešim na več načinov, toda hitro sem izbral prvega, ki mi je padel v oči: UB DB BU

Zaporedje robov:
DL BL FR LF FD DR UL BR UB DB BU
[(DL BL) (FR LF FD)] (DR UL BR) [UB DB BU]

Če sem med memorizacijo štel poteze, sem ugotovil, da je na meniju parity, torej si to zapomnim in nato hitro pogledam kot ULB.

Memorizacija kotov:
OMG rešen je! Hitro si izberem en nerešen kot in začnem z memorizacijo. Izberem si DLF, ker vidim, da bo naslednji kot tudi Dxx - na isti ploskvi, torej lažje za zapomnit. Vidim da je naslednji kot diagonalno čez ploskev D: DRB.
Aha, bela nalepka pomeni da bo naslednja na nasprotni ploskvi. Druge barve povejo, da bo ta kockica diagonalna na prejšnjo, če gledam plast R. Diagonalna bo tudi na prvo kockico, če upoštevam plast F. To je URF. Te kockice zdaj tvorijo vzorec - nekakšen trikotnik.
Naslednja je LFD, ki je v nekakšni povezavi s prejšnjo. Ta me npr spominja na nek OLL...
S to kockico smo zaključili en cikel. Na hitro pogledam in vidim da je FRD še nerešena. Sledita UFL in BRU. Odlično, tudi te narišejo trikotnik. Zdaj lahko pozabim prejšnji vzorec (OLL), saj vidim da sta trikotnika postavljena "en v drugega".
Opazim tudi, da pozicije v drugem trikotniku nimajo skupne ploskve in to vzamem kot pomoč, če se mi med reševanjem zatakne.
Ostaneta le še diagonalno postavljeni kockici na D plasti. To sta BLD (lol) in DFR.

Zaporedje kotov:
DLF DRB URF LFD FRD UFL BRU BLD DFR
[(DLF DRB URF) (LFD UFL BRU)] BLD DFR

Končano! Če nisem siguren, da sem si vse zapomnil, hitro preletim vse še enkrat, spustim zaveso in čaram...

Tako, zdaj približno veste, kaj se mi podi po glavi med memorizacijsko fazo. To je samo približek, v resnični situaciji pregledam še več možnosti, toda približek ni slab.

Še druga faza za tiste, ki vas zanimajo setup poteze:

Reševanje robov:
DL [L2] T [L2]
BL [L] T [L']
FR [d2 L] T [L' d2]
LF [d' L] T [L' d]
FD [l'] J [l]
DR [D2 L2] T [L2 D2]
UL T
BR [d2 L'] T [L d2]
UB [y'] J2 [y]
DB [D L2] T [L2 D']
BU [l] J [l']

Parity!

Reševanje kotov: (Y bo standarden, Y2 bo brez F in F' na začetku in koncu)
DLF [F'] Y2 [F]
DRB [R2] Y [R2]
URF Y
LFD [D R] Y [R' D'] (mi je lepše kot [F y2] J [y2 F'])
FRD [R] Y [R']
UFL [y2] J [y2]
BRU [R'] Y [R]
BLD [D2 R] Y [R' D2]
DFR [R2] J2 [R2]
Nazaj na vrh
nejc1337
Napreden kockar
Napreden kockar

Klub-RK Skype Chat
PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 19:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, res izčrpni tutorial Zelo srečen
Hvala. Se bom probal navaditi pomniti tako.
Sicer pa jaz imam kar podobno memorizacijo kocke.
Jaz sestavljam U=rumena in F=oranžna, za vsak edge oz. corner pa imam svojo številko. Tako grejo po vrsti:
1: UR
2: UF
3: UL
4: UB
5: FR
6: FL
7: BL
8: BR
9: DR
10: DF
11: DL
12: DB

in pa še cornerje:

1: UFR
2: UFL
3: UBL
4: UBR
5: DFR
6: DFL
7: DBL
8: DBR

In nato si zapomnim zaporedje edgeov, ki jih moram vstaviti in polek črko A ali pa B, odvisno, kako je obrnjen. Pri pomnjenju tega, kako je kateri obrnjen, imam določen vrstni red (prioriteto barv), in sicer: bela/rumena -> oranžna/rdeča -> zelena/modra.
Npr: Če moram vstaviti edge FL in je oranžna zgoraj na buffer poziciji, si zapomnim 6A, če pa je na buffer poziciji zgoraj zelena, si zapomnim 6B.
Ko si zapomnim vse edge, pogledam ali je več A-jev ali B-jev in jih odmislim, tako da imam naprimer samo B-je poleg nekaterih številk.

Pri memorizaciji cornerjev pa delam podobno, le da imam tukaj A ali B ali C, prioriteta barv pa je ista kot pri edgeih.

Ko pa moram v novi cikel, pa si zapomnim vmesni algoritem.
Nazaj na vrh
entertement
Cube Fighter
Cube Fighter

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ur= ura+ uf+ bl=blok + FR=frača
isto za kornerje stem da dam vsakemu kornerju 3 različne predmete UFR= ufo ki rotira URF = uroš fekonja , RFU= raketa
zapomnim pa si samo tako da si na list prapirja izpišem in ponovim parkrat !
nevem na tekmi veretno ni dovoljeno Zelo srečen
Nazaj na vrh
terier
Rekorder
Rekorder

PrispevekObjavljeno: torek, 17.08.2010 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni dovoljeno, ne. Saj na začetku velika večina uporablja ta sistem z besedami (tudi jaz sem), potem pa si narediš svoj sistem, tak ki je tebi razumljiv.
Nazaj na vrh
Prikaži prispevke stare največ:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo foruma » Posebne discipline Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran: Nazaj  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Naprej | Prikaži vse
Stran 10 od 11

Pojdi na:  
Ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne moreš glasovati v anketi v tem forumu